Επίσημη ιστοσελίδα της
ΕΝΩΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αποτελέσματα εργασιών του Δ.Σ. της Π.Ο.ΑΞΙ.Α., με τη συμμετοχή των Προέδρων των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων



Αριθ. Πρωτ. 49 /2016                                             Θεσσαλονίκη 15 Δεκεμβρίου 2016


 


ΘΕΜΑ : « Αποτελέσματα εργασιών του Δ.Σ. της Π.Ο.ΑΞΙ.Α., με τη συμμετοχή των Προέδρων των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων »


 


Στις 12 Δεκεμβρίου 2016, συνεδρίασε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, όπου λόγω της σπουδαιότητας των ζητημάτων κλήθηκαν και συμμετείχαν οι πρόεδροι των Πρωτοβάθμιων Συνδικαλιστικών Ενώσεων της χώρας. Τα θέματα ημερήσιας διάταξης ήταν τα εξής : α) Συζήτηση - διαμόρφωση τελικής πρότασης για την παράλληλη επετηρίδα των Αξιωματικών, β) Διαμόρφωση πρότασης για την προαγωγή των Αθ/νων και Αξιωματικών του Ν.3686/2008, γ) Ενημέρωση από το νομικό σύμβουλο επί των αγωγών για τα αναδρομικά 2015-2016, δ) Οποιοδήποτε άλλο θέμα ήθελε προκύψει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ή προταθεί από μέλος του Δ.Σ.


 


Μετά τη συζήτηση, που αρχικά πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ομοσπονδίας, η συνεδρίαση συνεχίστηκε στην Αίθουσα ‘Παύλος Μπακογιάννης’ του Αρχηγείου, παρουσία της πολιτικής και φυσικής Ηγεσίας του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας.


 


Από την πλευρά της Ομοσπονδίας αναπτύχθηκαν οι θέσεις και οι αποφάσεις του Δ.Σ. της, για την αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης που θα διασφαλίζει τον ελάχιστο χρόνο παραμονής των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας στο Σώμα, στα 35 έτη, κάτι που αποτελεί αδήριτη ανάγκη, μετά το νέο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς και το αίτημα για την ρύθμιση της εξέλιξης των Ανθυπαστυνόμων και των Αξιωματικών του ν. 3686/2008, προκειμένου να εξομαλυνθεί η ανωμαλία που έχει προκύψει από την εφαρμογή του και των αλλαγών που ακολούθησαν έκτοτε, αλλά και προκειμένου να δοθεί προοπτική, κίνητρο και αναγνώριση της προσφοράς τους.


 


Ειδικότερα, προτάθηκαν τα ακόλουθα: α) Η ήδη ισχύουσα διάταξη των άρθρων 29 και 47 του ΠΔ 24/1977, που προβλέπει τη δυνατότητα παραμονής για τους Αστυνομικούς Διευθυντές που δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη πραγματικής υπηρεσίας στο Σώμα και κρίνονται ως μη προακτέοι, κατά τις ετήσιες κρίσεις, να επεκταθεί μέχρι το 35ο. Παράλληλα, για τους αντίστοιχους Αστυνομικούς Διευθυντές που κρίνονται ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους και δεν έχουν ομοίως 35 έτη υπηρεσίας να μην αποστρατεύονται, αλλά να τίθενται Εκτός Οργανικών Θέσεων, σε παράλληλη επετηρίδα. Διευκρινίζεται, ότι οι τιθέμενοι στην πρώτη κατάσταση (μη προακτέοι) θα διατηρούν τη σειρά τους στην επετηρίδα και θα κρίνονται κανονικά την επόμενη χρονιά, ενώ οι ΕΟΘ θα κρίνονται μόνο για τη διατήρησή τους στη θέση αυτή ή για την αποστρατεία τους. Το ανώτατο χρονικό όριο, παραμονής στις ανωτέρω καταστάσεις, θα είναι δυο για την πρώτη και τρία για τη δεύτερη κατάσταση ή τρία σωρευτικά, ενώ προϋπόθεση για να τεθεί κάποιος στη διαδικασία αυτή είναι να το αιτείται ο ίδιος. β) Οι Ανθυπαστυνόμοι της Ελληνικής Αστυνομίας, που πληρούν τα τυπικά και ουσιαστικά προς προαγωγή προσόντα, μετά από αίτησή τους και με τη συμπλήρωση εννιά ετών στον κατεχόμενο βαθμό, να προάγονται στο βαθμό του Υπαστυνόμου Β’. Οι ως άνω Υπαστυνόμοι να προάγονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του ΠΔ 81/2016, ήτοι μετά την παρέλευση 4 ετών στο βαθμό του Υπαστυνόμου Α’ και μετά από 5 έτη στο βαθμό του Αστυνόμου Β’. Με την αποστρατεία τους να τους απονέμεται ο βαθμός του Αστυνόμου Α’, χωρίς αξίωση περαιτέρω μισθολογικών ή άλλου βαθμολογικού χαρακτήρα προαγωγών. Από την προαγωγή τους στο βαθμό του Αστυνόμου Β’ και εφεξής να τοποθετούνται εκ νέου σε κενές οργανικές θέσεις του βαθμού τους και να μετατίθενται κατά τα ισχύοντα.


 


Τόσο η πολιτική όσο και η φυσική ηγεσία, όσον αφορά το θέμα της παραμονής των Αξιωματικών και της θέσπισης διατάξεων που θα διασφαλίζουν τη δυνατότητα αυτή, κατανόησαν πλήρως το αίτημα πλην όμως τόνισαν τις οικονομικές του παραμέτρους με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής η υλοποίησή του ιδίως σχετικά με τατους ΕΟΘ, καθώς απαιτείται έγκριση δαπάνης από το ΓΛΚ.


 


Ο κ. Αρχηγός δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία κατάρτισης σχεδίου Π.Δ. με τη διαφοροποίηση στην πρώτη κατηγορία των μη προαγόμενων να είναι αντί των 35 τα 34 έτη και τη θέσπιση πλαφόν για τους ΕΟΘ, ώστε να μην υπερβαίνουν το 15% του συνόλου των οργανικών θέσεων των Αστυνομικών Διευθυντών. Όσον αφορά στους Ανθυπαστυνόμους, δήλωσε ότι μετά τις ετήσιες κρίσεις των Αξιωματικών, θα συνεχίσει τις εργασίες της η Επιτροπή που εξετάζει μεταξύ άλλων και το θέμα της προαγωγής των Ανθυπαστυνόμων, προκειμένου να καταλήξει στην τελική της πρόταση, σύμφωνα με όσα τεθούν και εκ μέρους των Ομοσπονδιών.


 


 


 





ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ένωσή μας στο Αστυνομικό Τμήμα Θέρμης - Παράδοση Υλικοτεχνικού εξοπλισμού

Επάνδρωση διοικήσεων νησιωτικών προορισμών από στελέχη περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Ημερίδα με θέμα την ταυτοποίηση θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην Διεύθυνση Αστυνομίας Πιερίας

Η Ένωσή μας στο Αστυνομικό Τμήμα Χαριλάου Αναλήψεων - Παράδοση Υλικοτεχνικού εξοπλισμού







ΑΡΧΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
VIDEO
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΟΙΝΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ
ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ-ΚΩΔΙΚΕΣ
ΛΟΙΠΟΙ ΝΟΜΟΙ


© 2024 mascot network